site içi seo (on page) teknikleri - webmaster & seo forumu - sözlük
site içi seo (on page) teknikleri -

site içi seo (on page) teknikleri

başlıca on page seo kuralları nelerdir? iç seo olarakta bilinen terim, site dışı (off page) seo işlemlerine başlamadan önce yapılması gereken düzenlemeleri kapsar. arama motoru optimizasyonu içeriden başlamaktadır. web sitenizi arama motorlarına özellikle google'a uyumlu hale getirmeden önce dışarıdan müdahale edilmesi pek doğru olmayacaktır. bu optimizasyondan sonra örümceklerin sitenizi daha doğru ve kolay taramasına olanak sağlayacaksınız. unutmayın google optimize edilmemiş sayfaları sevmez.. gelin 2018 trendleri ile seo tekniklerine beraber göz atalım. checklist:

* title ve meta description : google bildiğiniz üzere meta keywords taglarını dikkate almadığını açıkladı. zaten oldukça suistimal edilen bu meta etiketini sitenizden kaldırmanızı öneriyoruz. hem ben bu kelime için çalışıyorum dememek hem de kod kalabalığı nedeniyle ilgili işlem faydalı olacaktır. title ve meta description on page seo' da en önemli hususların başında gelir. anahtar hedef kelimelerinize aşırıya kaçmadan bu alanlarda yer verin. description açıklama bölümü ziyaretçileri sitenize çekecek şekilde ilgi çekici olmalıdır. 2 cümleden oluşması ve 120-140 karakter tavsiye edilir. başlık ise 8-9 kelime 55 ile 60 karakter arası olabilir.

* mobil uyumluluk : günümüzde mobil kullanım bu kadar önem kazanmışken bu adımı atlamak büyük bir hata olacaktır. artık temalarınız mobil duyarlı olmalı,
responsive tasarım tercih etmelisiniz. google tarafından hazırlanmış https://search.google.com/test/mobile-friendly bu online araç ile sitenizini kontrol edebilirsiniz.

ayrıca mobil site hızına bakmakta fayda var.
https://testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tr

* site hızı : eğer 4 saniyeden geç açılan bir siteye sahipseniz ortalama %40 ziyaretçi kaybediyorsunuz demektir bu da çok önemli bir orandır. basit bir site kurmayı düşünüyorsanız imkanınız varsa html formatta sayfalar hazırlayın. pagespeed skorları için şu siteleri dikkate almanız yeterlidir: google pagespeed. masaüstü ve mobil skorunuzun 80 puanın üstünde veya yeşil olması mâkuldur. webpagetest için ise first view satırındaki ideal değerler load time < 3s ve first byte < 0.5 s şeklinde olmalı. testten önce chrome ve istanbul, turkey seçeneklerin işaretli olduğundan emin olun. ek olarak sağ üstte 5 adet a ikonu görüyorsanız hız ve performans olarak sorun yaşamıyorsunuz demektir.

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights
https://gtmetrix.com
https://www.webpagetest.org

wordpress script için şu başlıklara göz atabilirsiniz.

(bkz:wordpress site hızlandırma rehberi)
(bkz:wordpress için en iyi cache eklentileri)

* https protokolü : şayet ssl sertifikasına sahip değilseniz zaman kaybetmeden satın almalısınız. başlarda sadece e-ticaret siteleri için geçerli olan bu husus artık tüm siteler için olmazsa olmaz tekniklerden. marka olarak comodo ya da rapidssl firmalarını tercih edin ücretsizlerden uzak durun.
test için https://www.ssllabs.com/ssltest/ tıklayın!

* bilinen ve klişe bir madde daha ama olmayınca olmuyor. doyurucu, özgün ve yüksek kalitede içerikler üretin. firma sitelerinde mutlaka bir blog bölümü olmalı.

* duplicate content yani yinelenen içeriğin önüne geçmek için .htaccess ile www ve https yönlendirmesi yapılmalıdır. html kodları arasında rel canonical link yer almalıdır.

* robots.txt dosyası ve sitemap : sitenizde mutlaka bir robots dosyası bulundurun. anadizinde yer alan bu dosyanın içerisinde sitemap adresini belirtmeyi unutmayın. son olarak xml ve xml.gz uzantılı site haritanızı google search console (eski adı google webmaster tools) panelinden tanıtın.

* logo + favicon : marka prestiji için zarif, hoş bir logo ve 16x16 boyutunda bir favicon.ico kullanın.

heading tagları sanırım unutulmuş. sitenizde sadece 1 adet h1 tag olmalıdır. google en çok h1 tagına önem verir. yazı başlıkları h1 lemek bu yüzden önemlidir. site içerisinde 4-5 adet h2 ve bir o kadar da h3 tag kullanmanız en iyi verimi almanıza olanak sağlar.

* lütfen anasayfadan anasayfaya linkleme yapmayın. hedef kelimeniz misal seo olsun. optimum katkı ve serp sıralama almak için şunları yapın backlink almanıza bile gerek kalmayabilir.

* sitenizin tüm sayfalarından hedef kelimeli linkleme yapacaksanız bunu asla anasayfaya yapmayın. imkanınız varsa bu bir alt sayfa, yazı veya kategoriye olsun aksi taktirde bundan kaçının.

* google artık footerdan otomatik oluşturulmuş linklemeleri dikkate almıyor. bunu şu şekilde yapmanız iyi geri dönüşler almanızı sağlayacaktır. hedef kelimeniz - (site ismi anchor textli anasayfaya bağlantı)
site isminden anasayfaya bağlantı vermek google gözünden sizi güvenilir yapacaktır. ayrıca url den önce yer alan anahtar kelime ile bağlantıyı eşleştirecektir. şöyle ki abcde www.siteadres.com şeklindeki bir format siteadres.com'un abcde metni ile alakalı olduğunu gösterir . google doğal seviyor bir optimizasyonu asla onun gözüne sokarak yapmayın.

* bold yerine html5 uyumlu strong kodu kullanın. hedef kelimenizi sadece anasayfada kalın hale getirin. bu hedef kelimenizi h1 etiketinde çıplak bir şekilde geçirmeyin varyasyonlar kullanın. en iyi seo, seo'da bir markayiz, seo site.com ile yapılır gibi.

* hedef kelimenizi hal ekleriyle (-e -de - den) ve niteleyici kelimeler, sıfatlarla beraber sayfada geçirin. spor kelimesi için düşünürsek spora, sporda, spordan gibi kelimeleri sayfada geçirin. bu bilgiler etkisi kanıtlanmış ve benim de seo çalışmalarında kullandığım tekniklerdir, değişikliklerden sonra sitenizde yükselişi hemen görebilirsiniz.

* artık hedef kelimenizde yükselmek için son adıma geldik. yazıların içerisindeki seo kelimesinden anasayfaya linkleme yapabilirsiniz. google yazı içerisindeki her şeyi oldukça önemsemektedir çünkü manuel yapılan şeyleri değerli bulur. yalnız bir sayfada bir link çıkışı yapmakta fayda var. sayfa içerisindeki her seo kelimesinden linkleme yapmanız abartı olacaktır. ayıca spor kelimesinden spor kategorisine linkleme yaparak bu kelimede yükselme sağlayabilirsiniz. bunun en güzel örneği sanırım vikipedi. ilgili wp eklentisini kullanabilirsiniz.

* blog içeriklerinde benzer yazıları listelemeyi ve sosyal paylaşım ikonları eklemeyi ihmal etmeyin. wordpress için related posts ve addtoany share buttons eklentilerinden faydalanabilirsiniz.

* css ve js kodları harici bir dosyadan import edilmeli ve çağrılmalıdır.

* sitenizde breadcrumb (navigasyon modülü) yer almalı ziyaretçilerin nerede olduğu gösterilmelidir.

* seo dostu sef url kullanın. konu başlığı armut nedir ise url site.com/armut-nedir/
şeklinde olsun. google arama motoru alt tire yerine düz çizgi [tire] kullanmanızı istemektedir. url deki harflerin tümü küçük olmalı ve türkçe karakterlere yer verilmemelidir. ayrıca olabildiğince kısa url-ler kullanmaya gayret gösterin.

* resim optimizasyonu adına görselleri sıkıştırmayı düşünebilirsiniz. bunun için tinypng.com adresini ziyaret edebilir veya tinypng tarafından hazırlanmış wordpress compress jpeg & png images plugini kullanılabilir.

* yapısal veri işaretleyici ile sıralamada göz önünde olabilirsiniz. bu konuda google search console aracı size yardımcı olacaktır.

* wp için all in one seo gibi seo eklentileri yerine yoast seo kullanın. böylece site haritası, breadcrumb, yapısal veri işaretleme, meta ve title gibi ayarları zahmetsizce halledebilirsiniz.

* web tasarım yaptıracaksanız kurumsal ve kaliteli bir ajans ile çalışın, firmayı iyi araştırın.

bu işlemlerden sonra artık geriye tek bir şey kalıyor o da site güncelliği. belirli periyotlarda düzenli içerik girişi güzel etkiler yaratıyor. blogunuzda yeterli sayıda makale olduğunu düşünüyorsanız eski yazılarınızı güncelleyerek fark yaratabilirsiniz. yazılara yorum almak da diğer önemli bir sıralama faktörü.

wordpress için mümkünse yoast seo tercih edin. ayrıca otomatik linklendirme için wpa seo auto linker isimli wp eklentisini kullanabilirsiniz, sayfa dolaşımı ve hemen çıkma oranı önemli kavramlar.

tasarım ve içerik bakımından kullanıcı deneyimini (ux) geliştirmeye çalışın. wordpress teması olarak smartline lite (https://tr.wordpress.org/themes/smartline-lite/) tavsiye ederim.

arama motoru optimizasyonu (seo) başlangıç rehberi için https://support.google.com/webmasters/answer/7451184?hl=tr google arama motorunu ziyaret edin ve seo'yu birinci kaynaktan dinleyin.

önceliğiniz içerik olursa google güncellemelerinden başınız ağrımayacak hededir. seo uyumlu makale, organik hit programları, otomatik sorgular (translate, spinleme) vs. gibi hileli hurdalı işlere ve saçmalıklara karışmadan ziyaretçi odaklı yazılar üretin, gerisi gelecektir. listeleme yani madde madde yazılan makaleler kullanıcıların hoşuna gider. bol görsel kullanıp okuyucu sıkmamaya özen gösterin. content is king! sözünü de unutmayın. google başta olmak üzere yahoo, bing, yandex gibi arama motorları kullanıcıya aradığı bilgiyi en kısa sürede en doğru şekilde vermek ister, asla onları kandırmaya çalışmayın.

wordpress kullananlar site kategoriniz uygunsa ve güncel içerikler üretiyorsanız yazı başlık yapısını şu şekilde ayarlamayı deneyebilirsiniz. %%title%% %%currenttime%%

böylece title sonuna 1 haziran 2018 şeklinde o günün tarihi eklenecek ve bu kısım her gün güncellenecektir. (url yi etkilemez!) ziyaretçi ise ilgili başlığın güncel olduğunu düşünerek sitenize girecek; tıklanma sayınızı artırmış olacaksınız. başlık içerisinde "2018, en iyi, 10+, püf noktaları, detaylı rehber, nasıl yapılır?" gibi harekete geçirici (call to action) ifadelere yer vermekten çekinmeyin. diğer bir alternatif yöntem de aramalarda yıldızlı çıkmak olacaktır.

seo'nun yanında içerik ve dijital pazarlama (sem - search engine marketing) önemli kavramlar ve terimler. adwords optimizasyonu da diğer teknik konular arasında yer alıyor.

google'un ücretsiz dijital pazarlama kursuna katılmanızı tavsiye ederim. (link: https://learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye )

fatih özkösemen isimli google çalışanı resmi google webmaster bloğunu açtı ve seo üzerine bilgilendirici notlar paylaşıyor. güncel seo haberlerinden şimdilik bu kadar.

https://webmaster-tr.googleblog.com/2018/01/tantm-yazlar-ve-sponsorlu-icerikler-ile.html

ayrıca (bkz:yerel seo nasıl yapılır?)

google'un kendi aracı https://bit.ly/2Mi8M8W lighthouse uygulamasını deneyin. chrome tarayıcıdan web sitenizin analizini çıkarın.

wordpress site sahipleri ilaveten "regenerate thumbnails" eklentisini muhakkak kullanmalı, diğer tüm tavsiyeler zaten başlıkta verilmiş.

* tema ismini (klasör adı + style.css ile) değiştirebilirsiniz. tasarımınız botlar tarafından özgün olarak algılanır.

* yoast seo kullananlar /page/ sayfalarını noindex yapmalıdır. header.php şuradaki kodları ekleyin : https://pinup.com/bk9l4hrbm

* yine wp siteler için ücretsiz ve en iyi seo eklentisi https://mythemeshop.com/plugins/wordpress-seo-plugin/

* ücretli ve en çok konuşulan premium seo eklentisi : https://mythemeshop.com/plugins/wordpress-seo/ (rank math)

ayrıca seo ile beraber sem çalışması da yapabilirsiniz. google adwords ücretsiz 100 tl kupon için https://ads.google.com/intl/tr_tr/start/ ziyaret edin.

faydalı bağlantılar : https://transparencyreport.google.com/safe-browsing/search

seo konusuna gelirsek sitenizin her yerden ulaşılabilir olduğuna emin olun.

şu siteler ile kontrol sağlayın ve hataları giderin :

https://mxtoolbox.com/

https://intodns.com/

tüm ülkelerden erişilebilir mi :

https://cachecheck.opendns.com/ - https://tools.pingdom.com/

ben seo çalışmalarında aşağıdaki online araçlar (tools) ile siteleri önce bir kontrol ederek seo, performans ve güvenlik testlerinden geçiririm.

http://www.siteadvisor.com/sites/kutusozluk.com
https://seositecheckup.com/seo-audit/kutusozluk.com
https://www.woorank.com/en/www/kutusozluk.com
https://sitecheck.sucuri.net/results/kutusozluk.com
https://observatory.mozilla.org/analyze/kutusozluk.com
https://www.ssltrust.com.au/ssl-tools/website-security-check?domain=kutusozluk.com

https://www.uptrends.com/tools/uptime
https://www.brokenlinkcheck.com/
https://www.virustotal.com/tr/#url
https://www.hybrid-analysis.com/
https://hackertarget.com/wordpress-security-scan/
https://rescan.pro
https://app.webinspector.com/
https://webscan.foregenix.com/
https://scanner.pcrisk.com/
https://tools.keycdn.com/speed
https://quttera.com/
https://virusdesk.kaspersky.com/

ikinci mesajımdır :)

# yazılım ve sunucu güvenliği ileride hack vs. gibi sorunlar yaşamamanıza imkan sağlar. böylece dolaylı olarak seo sinyali olarak kabul edilebilir..

* sitenize izniniz olmadan eklenen gizli hacklinkler kabusunuz olmasın! yapmanız gereken şey sadece alttaki basit adımları takip etmek.

1- veritabanı kullanıcı adı ve database ismi kesinlikle aynı olmamalı, karmaşık harf ve sayılardan oluşmalıdır.

2- veritabanı şifreniz, cpanel (ftp) bilgileriniz ve wordpress yönetim paneli parolanız küçük-büyük harfler, özel karakterler ve rakamları içermelidir. otomatik olarak çıkan güçlü şifre oluşturucuyu kullanabilirsiniz.

3- cpanel'den virüs taraması arada bir çalıştırılmalıdır.

4- tablo ön eki olarak "wp_" yerine "w2p414sd_" gibi karmaşık, tahmin edilemez adlar ayarlanmalıdır.

* cpanel üzerinden php version 7.2 (stabil) seçilmeli, gzip içerik sıkıştırması aktif duruma getirilmelidir.

/* konu dışı *\

godaddy alan adı değerlendirme : https://tr.godaddy.com/domain-value-appraisal

tamamen ücretsiz olan bu online araç ile alan adlarınızın (domain) fiyat ederlerini kabataslak hesaplayabilirsiniz.

site ismini seçmeden önce tüm sosyal medya ve alan adı uzantıların uygunluğu için : https://namechk.com/

aynı sunucudaki (ip adresi) diğer siteleri bulma : https://wmaraci.com/sunucu-tarama ya da https://www.yougetsignal.com/tools/web-sites-on-web-server/

alexa sıralaması günlük takip :
https://siterankdata.com/kutusozluk.com

google kendi seo analiz + site performans aracını tanıttı; check-up yaptırmanızda fayda var.

https://web.dev

makale içinde linkleme yapılması en önemli faktörlerden.

kırık linkler, 404 sayfalarının optimizasyonu da çok önemlidir.

yoast seo tarafından desteklenen ve tamamen ücretsiz olan full site içi seo analiz aracını kullanabilirsiniz.

https://tr.ryte.com/

serpstat.com = yeni keşfettiğim harika bir anahtar kelime analiz aracı...

https://batchspeed.com/test/ adresinden web sitenizdeki sayfaların hız ve performans analizini tek tıkla toplu olarak yapabilirsiniz.

https://realfavicongenerator.net/ tüm tarayıcı ve cihazlarla uyumlu favicon oluşturmak için kullanabilirsiniz, verilen html kodu <head> etiketleri arasına yerleştirin.

ayrıca web sitenizi hızlandırmak adına <meta http-equiv="x-dns-prefetch-control" content="on"> bu kodu değerlendirin.

website güvenlik testi için online araçlar:

https://www.immuniweb.com/websec/
https://www.stopbadware.org/clearinghouse/search?url=kutusozluk.com
https://notmining.es/

web sitenize türkiye'deki internet servis sağlayıcılarından erişilebilirliğini kontrol edin.
https://maplatency.com

ankara ve istanbul üzerinden web sitenize erişilebilirlik ve sansür kontrolü:
https://www.comparitech.com/privacy-security-tools/blockedinturkey/

yasaklar ülkesi iran ve çin gibi ülkelerden web sitenize erişim var mı? blacklist kontrolü ve daha fazlası için https://viewdns.info/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

web siteniz telif hakları nedeniyle dmca ihtarı almış mı kontrol edin, çünkü google, bu tarz sayfaları sıralamalardan çıkarıyor. https://lumendatabase.org/

web sitenizi güvenlik &malware testinden geçirebilirsiniz.

https://www.dnsinspect.com/seokaos.com/10531656
https://sitereport.netcraft.com/?url=seokaos.com
https://www.joesandbox.com/

rezerve domain'ler, dikkat etmekte fayda var : https://www.icann.org/sites/default/files/packages/reserved-names/ReservedNames.xml#red-cross2

yandex sqi checker:
https://digimetr.com/check
https://a.pr-cy.ru/tools/check-sqi/